Augustin Jianu, LIQUIDITY: Tehnologia blockchain are caracteristici similare structurilor vii

Fostul ministru al Comunicațiilor din Guvernul Grindeanu dezvoltă pe tehnologia blockchain o platformă open-source pentru aplicații descentralizate de servicii financiare.

Arată ca un organism care evoluează”. Definiția personală a lui Augustin Jianu referitoare la noua tehnologie este foarte simplă: „blockchain este viață. Tehnologia blockchain are caracteristici similare structurilor vii”.

advertorial

Este o bază de date care are ca suport o rețea distribuită de mașini, care prin diverse metode încearcă să găsească consensul asupra sării în care se află baza de date. În același timp, fiecare participant poate adăuga tranzacții care modifică starea bazei de date. Fiecare block reprezintă ajungerea la consens asupra operațiunilor care au alterat baza de date la un moment dat.

„Efectiv, blockchainul arată ca un organism care evoluează, și care păstrează o memorie a stărilor prin care a trecut. Structura de date este extrem de rezilientă, întrucât rețeaua care o susține are un număr mare de noduri. Cât timp există cel puțin un singur nod activ în rețea, baza de date persistă”, ne spune fostul ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Cred că lumea s-a săturat de modele centralizate

Tehnologia a apărut pentru că există cerere pentru transparență și descentralizare. „Cred că lumea s-a săturat de modelele centralizate, fie că vorbim de organizarea activității economice sau politice.

Ca specie, nu am putut folosi până acum modele descentralizate, pentru că nu a existat tehnologia care permită acest lucru. Prin urmare, am avut nevoie de autorități centrale și terți de încredere pentru gestionarea și diseminarea informației”.

Democrația reprezentativă a apărut pentru că nu ne puteam exprima toți în același timp și atunci a trebuit să delegăm. Tehnologia blockchain poate facilita apariția unui nou tip de democrație, mult mai eficientă și mai participativă.

Orice tehnologie, care construiește peste tehnologiile anterioare, are un impact cu un ordin de magnitudine mai mare decât cea anterioară, este convins Jianu. Cu alte cuvinte, inovația are efect perturbator exponențial asupra sistemelor și activităților curente.

Criptomoneda noastră are o proprietate specială – masa monetară este flexibilă

„Proiectul la care lucrez acum urmărește dezvoltarea unei platforme open-source, care să poată fi folosită ca infrastructură pentru livrarea de servicii financiare. În această etapă avem în vedere creșterea echipei pentru Fundația Liquidity și identificarea potențialilor investitori”.

Proiectul se finanțează prin emisiunea unei criptomonede care are o proprietate specială – are o masă monetară flexibilă. Modelul de emisiune este dezinflaționist. Cu alte cuvinte, există un potențial pentru inflație, prin care masa monetară poate crește, însă inflația este limitată și în continuă scădere.

Jianu: „Stakeholderii (persoanele care adaugă un computer/nod în rețea) primesc recompense pentru activitatea de susținere a rețelei. În acest fel masă monetară crește, însă creșterea este limitată de inflația maximă admisă pentru fiecare ciclu de emisie. În același timp, există un mecanism prin care stakeholderii pot distruge monede, diminuând astfel masa monetară”.

Spre deosebire de Bitcoin, în Liquidity există inflație

Bitcoin are un model deflaționist, cu masă monetară fixă. Spre deosebire, în rețeaua Liquidity există inflație, însă aceasta scade asimptotic către zero. Masă monetară nu are o limită superioară, dar faptul că inflația este limitată oferă o predictibilitate a valorii în timp.

„Ce aducem nou este faptul că recompensa pentru noduri (care constituite de fapt inflația) este decisă prin vot de către stakeholderi și poate avea valori între zero și valoarea maximală impusă prin algoritm. În intervalul acesta, nodurile au flexibilitatea de a decide creșterea sau diminuarea masei monetare”.

Modelul de consens nu necesită „mineri”. Moneda nu se minează. Nodurile din rețea nu trebuie să aibă plăci grafice și să consume energie pentru a ajunge la consens. Criptomonedele pot fi cumpărate de la alți utilizatori (prin exchange-uri) sau pot fi cumpărate de la fundație în cadrul ICO (Initial Coin offering).

„Modelul propus de noi se numește Proof-of-Burn. Acest model rezolvă problemele legate de consum energetic și viteză de lucru. Mai clar, modelul se bazează pe stakeholderi care, pentru a participa la consens, trebuie să facă dovada că au «ars» o cantitate de monedă”, adaugă fostul ministru.

Cum poți deveni stakeholder – trebuie să „arzi” monedă

Pe scurt, o persoană care vrea să intre în rețea, trebuie să dețină o cantitate de monede pe care să o „ardă”. Fiecare participant alege individual ce masă monetară distruge. Arderea monedelor se realizează printr-un transfer (o plată) către o anumită adresă/destinație, de unde acestea nu mai pot fi folosite de către nimeni. Monedele sunt practic scoase din circuit.

Tranzacțiile de „ardere” pot fi folosite pentru a dovedi miza celorlalți participanți la consens (nodurile din rețea). Astfel, un utilizator poate fi recunoscut drept stakeholder la nivelul rețelei și poate folosi această dovadă pentru a participa la mecanismul de consens. Prin introducerea unui nod în rețea, stakehoder-ii au posibilitatea de a recupera în timp monedele distruse. Dacă un nodul nu este menținut în rețea, acesta nu primește recompense și monedele distruse nu mai pot fi recuperate.

Facilităm manifestarea unui sistem economic capitalist distribuit

Augustin Jianu: „Cine creează azi banii? Băncile centrale. Cum îi creează? Pur și simplu îi tipăresc. Similar unor bănci centrale, stakeholderii din rețeaua Liquidity, cei care dețin nodurile și care au ars monedă, decid asupra politicii monetare a rețelei – să creeze mai multă monedă sau mai puțină monedă. În timp ce fiecare stakeholder decide individual câte monede din proprietatea personală va distruge, recompensele distribuite de rețea sunt decise în comun printr-un mecanism de vot. Având această putere de decizie, stakehoder-ii pot să reacționeze la mișcări ale pieței care sunt de natură să afecteze stabilitatea monedei (comportament speculativ)”.

Bitcoin nu este o monedă, în opinia lui Augustin, ci mai curând un activ (asset). Seamănă mai mult cu aurul decât cu o valută electronică.

„Noi propunem o resursă digitală complexă care se comportă mai curând că o valută, a cărei masă monetară crește sau scade într-o manieră flexibilă, în funcție de nevoi”.

Rețeaua funcționează ca o platformă pentru dezvoltarea de aplicații descentralizate. Acestea pot fi folosite pentru livrarea de servicii financiare și nu numai, facilitând manifestarea unui sistem economic capitalist distribuit.

„În general, criptomonedele sunt văzute ca element al economiei de partajare (sharing economy). Noi am proiectat această criptomonedă ca instrument necesar într-un sistem economic capitalist distribuit”.

După estimările noastre, ar trebui ca rețeaua să poată procesa sute de mii de tranzacții pe secundă

Spre diferență de alte platforme, care sunt vulnerabile la comportament speculativ, Liquidity permite o formă de reacție menită să asigure stabilitatea valorii monedei în timp.

„Un alt avantaj pe care îl oferim este viteza tranzacțiilor. După estimările noastre, ar trebui ca rețeaua să poată procesa sute de mii de tranzacții pe secundă. Va fi foarte rapidă. Va fi mai rapidă decât orice procesator de plăți (Visa, Mastercard etc. )”.

Dezvoltarea platformei va fi finanțată printr-un mecanism de tip ICO (Initial Coin Offering).

„În primul TEG (Token Generation Event), vom emite monede/tokeni folosind platforma Ethereum, primind în schimb ether (criptomonedă folosită în rețeaua Ethereum). După ce finalizăm etapa de dezvoltarea, vom avea un al doilea TGE prin vom schimba (token swap) tokenii emiși inițial peste platforma Ethereum cu tokeni nativi rețelei Liquidity”.

Acum, se lucrează cu experți în teoria sistemelor complexe și inteligență artificială, din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare din București, și cu experți din domeniul finanțelor, pentru a găsi cele mai bune modele matematice.

„Este un proiect care se va întinde pe câțiva ani. În prezent lucrăm la finalizarea etapei de cercetare”, mai adaugă Augustin Jianu.

comentarii

Tags from the story
,
scris de
Alte articole de Dan Radu Citește

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *