Publicația industriei TECH regionale

Adservio: Cum se îmbină eficient educația cu tehnologia. O soluție care ar putea ajuta întreg sistemul educațional din România

Nivelul sistemului de management educațional este între primele trei astfel de aplicații din Europa ca nivel de dezvoltare și funcții

Ponderea între învățământul clasic și cel digital în România este de 95% clasic și 5% digital. Iar rata de abandon școlar este de 18%.
Adservio a fost prima companie din țară și între primele trei companii din lume care au dezvoltat o platformă de management educațional, pentru a sprijini procesul de învățământ. În timp ce marea majoritate a sistemelor se comportă doar ca un catalog digital, cu câteva opțiuni de orar, Adservio este o platformă complexă de management educațional, iar funcționalitățile ei sunt specifice pentru fiecare participant implicat în activitatea școlară.
Astfel a luat naștere Adservio
În 2008, Alexandru Holicov și vărul său, Ștefan Holicov, au demarat proiectul Adservio, un sistemul de management educațional, în premieră în România. Neavând exemple pe care să le urmeze, Alexandru și Ștefan au pornit practic de la zero în acest domeniu. În noiembrie 2008 au realizat un focus grup înainte de a implementa platforma, în liceul „Vasile Alecsandri” din Iași.

„La momentul acela nu aveam aproape nimic, era o idee și o prezentare în PowerPoint în care arătam noi cum ar trebui să funcționeze platforma odată instalată”, ne spune Alexandru Holicov, CEO Adservio. În septembrie 2009, platforma a fost lansată oficial.
Cum funcționează?
Fiecare utilizator (profesor, educator, părinte, secretar, director sau elev) are un user și o parolă cu care se loghează în aplicație.
Fiecare poate accesa situația care îl interesează:

  • părinții (și elevii mari care au conturi) văd informații despre note și absențe, probabilitatea de ascultare, teme etc;
  • profesorii pot pune note și absențe;
  • directorii și secretarii văd statistică pe școală în timp real despre note, medii, absențe etc, pot genera rapoarte, foi matricole, fișe elevi.

Toți utilizatorii beneficiază și de modulul de mesagerie prin care pot comunica foarte ușor, își pot stoca nelimitat fișiere de orice tip în aplicație, pot încărca fotografii, au acces la librărie și biblioteca online.
Modulul dedicat grădinițelor este asemănător celui dedicat școlilor, doar că în loc de note copiii primesc insigne și rapoarte despre mese și somn.
Pentru a avea acces la aplicația Adservio, finanțarea poate fi a școlii (în cazul celor private), iar în cazul celor de stat, părinții pot susține implementarea platformei plătind o suma lunar, semestrial sau anual. Prețul diferă în funcție de mărimea școlii și de dotarea sau nu a școlii cu echipamente (tablete, laptopuri, Internet). Sunt și situații în care Primăriile finanțează implementarea Adservio în școli.
„Proiectul ar putea schimba educația din România, dacă va fi implementat în cât mai multe școli. Are o putere extraordinară de schimbare, de revoluționare a modelului de predare, de comunicare, de gestionare a informațiilor. Dacă ar fi implementat la o scară mult mai largă cred că ar fi pentru prima dată o adevărată reformă în educație”, este convins Alexandru.
Prima extindere în afara României. Proiecte pilot în țări ca Polonia, Germania și Marea Britanie
„Este nevoie și de o legislație care să permită școlilor, în special celor publice, să poată lua decizia de adopție și implementare a unei astfel de soluții digitale mult mai ușor și să poată opta pentru utilizarea unei astfel de soluții în detrimentul catalogului clasic, având în vedere că o soluție digitală oferă mult mai multe avantaje.”
Alexandru Holicov a participat în 2015 la Bett, cel mai mare eveniment din lume din domeniul tehnologiei în educație. În cadrul acestui târg sunt prezentate o varietate de soluții educaționale digitale, iar nivelul Adservio este între primele trei astfel de aplicații din Europa ca nivel de dezvoltare și funcții.
Platforma se dezvoltă continuu, iar anul trecut a avut loc prima extindere în afara României, prin implementarea soluției în cadrul Liceului Prometeu Prim din Republica Moldova.
Compania pregătește în această perioada câteva proiecte pilot în țări ca Polonia, Germania și Marea Britanie.


Beneficiile adoptării acestei soluții de management educațional la nivel de țară:

  • obținerea unui sistem educațional eficient cu rezultate îmbunătățite;
  • dezvoltarea unui sistem național de indicatori și date statistice care reflectă situația reală din școlile românești;
  • creșterea eficienței cheltuielilor publice destinate sistemului educațional;
  • alinierea și reducerea discrepanțelor față de media europeană privind rezultatele sistemului educațional;
  • dezvoltarea unei baze privind resursele umane viitoare, mult mai bine pregătite care vor contribui la progresul economic al statutului;
  • îmbunătățirea semnificativă a indicatorilor la nivel de țară: abandon școlar, analfabetism, eficiență a cheltuielilor publice, promovabilitate și incluziune socială pentru minorități și grupuri defavorizate; 
  • reducerea impactului asupra mediului prin diminuarea consumului de materiale printate utilizate în prezent pentru comunicarea între participanții la sistemul educațional;
  • îmbunătățirea eficienței energetice prin dotarea cu echipamente TIC din generații noi cu un consum redus de energie.

Cele trei puncte forte ale sistemului Adservio:
1. Modulele care îl alcătuiesc – pentru părinți, profesori, educatori, elevi, directori și secretariat și interconectivitatea dintre ele; un modul dedicat Ministerului pune la îndemână date școlare actualizate la minut;
2.Complexitatea platformei – toate informațiile școlare într-un singur loc – și gradul mare de personalizare pentru fiecare nevoie în parte, în funcție de tipul de utilizator (elevi, profesori, educatori, directori etc.);
3.Sistemul centralizat de stocare și gestionare a informațiilor școlare – oferă o modalitate extrem de ușoară de raportare (pentru profesori, secretariat, directori, inspectorat) și de a fi la curent, în timp real, cu toate informațiile necesare. Adservio poate facilita chiar și generarea rapoartelor și informațiilor necesare evaluărilor ARACIP.


În februarie 2017, Alexandru Holicov a devenit primul antreprenor român acceptat în programul EY Accelerating Entrepreneurs, program care se adresează startup-urilor centrate pe tehnologie.
În urma acestui premiu, Alexandru a participat în perioada 8 – 10 februarie alături de alți 24 de antreprenori din 18 țări din zona EMEIA, la EY Strategic Growth Forum Mediteranean, de la Roma.
De asemenea, în luna martie a acestui an CEO-ul Adservio a fost premiat în cadrul Galei organizate de Romanian Business Leaders.


 

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

George_SmartEU

BCR extinde serviciile pentru antreprenori din George și lansează George SmartEU, o funcționalitate care facilitează accesul la informații despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale

București, 18 aprilie 2024. Banca Comercială Română anunță o nouă extindere a ecosistemului digital George prin lansarea George SmartEU, funcționalitate care facilitează accesul antreprenorilor la informații complete despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale.

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.