Publicația industriei TECH regionale

Comunitatea de business germană solicită introducerea urgentă a sistemului de muncă flexibilă, Kurzarbeit

Introducerea sistemului de muncă flexibilă, Kurzarbeit, este pentru România absolut necesară, mai ales prin prisma faptului că perioada de acordare a indemnizației de șomaj tehnic suportată de stat se apropie de sfârșit.

În afară de asta, cel de-al treilea chestionar, referitor la efectele pandemiei COVID-19 asupra mediului de afaceri, realizat de AHK România în perioada 22  – 24 aprilie 2020, arată clar că vocile din cadrul comunității de business româno-germane care solicită o relaxare a restricțiilor pentru economie s-au înmulțit.

„Economia românească este cu spatele la zid și are nevoie de aer, pentru a putea respira – are nevoie cel puțin de o perspectivă clară, pentru a redobândi încredere și speranță și pentru a putea începe pregătirile pentru repornirea activității. Atmosfera este apăsătoare”, spune Sebastian Metz, director general AHK România. 

Presiunea asupra companiilor este imensă și lasă urme adânci. Majoritatea respondenților se așteaptă la scăderi ale cifrei de afaceri cu până la 30%, iar 19% chiar la o scădere de peste 40%. Activitățile companiilor au fost reduse cu până la 40% în multe cazuri, iar 13% au redus activitățile cu 80-100%. Industria prelucrătoare și-a redus considerabil capacitățile de producție: 31% din întreprinderi au închis complet producția, 52% parțial. Repornirea economiei trebuie să fie acum, pe lângă măsurile de combatere a răspândirii virusului, prioritatea nr. 1 a Guvernului. 

Al treilea chestionar realizat de AHK mai arată că majoritatea companiilor cunosc măsurile de susținere economică ale Guvernului, dar mulți le consideră insuficiente și greu de pus în aplicare (40%). Această discrepanță între măsurile puse la dispoziție și folosirea efectivă a acestora de către companii aduce cu sine dorința comunității de business, ca Guvernul să inițieze și alte pachete de măsuri și să găsească o cale de utilizare mai eficientă a acestora din punct de vedere administrativ. Cele mai relevante măsuri sunt acordarea indemnizației de 75% a șomajului tehnic și prelungirea termenelor de plată. Rezultatele complete ale chestionarului le găsiți aici.

Despre AHK România

AHK România (Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană) este reprezentanța oficială a economiei germane și totodată cea mai mare Cameră de comerț bilaterală din România și numără peste 600 de firme-membre, oferind companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe. Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană. În România AHK se implică activ în implementarea sistemului dual de învățământ după model german și a înființat platforma GreenTech econet romania, cât și o Curte Permanentă de Arbitraj. 

Mai multe informații găsiți în pagina de internet: www.ahkrumaenien.ro. Ne găsiţi de asemenea în Social Media, pe Facebook şi LinkedIn / ahkromania.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

George_SmartEU

BCR extinde serviciile pentru antreprenori din George și lansează George SmartEU, o funcționalitate care facilitează accesul la informații despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale

București, 18 aprilie 2024. Banca Comercială Română anunță o nouă extindere a ecosistemului digital George prin lansarea George SmartEU, funcționalitate care facilitează accesul antreprenorilor la informații complete despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale.

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.