Publicația industriei TECH regionale

Cum ai vrea să arate inelul tău, draga mea?

Trei facultăți din Iași lucrează la Configuratorul de bijuterii SATURN 3D

În urma unor proiecte de consultanţă în domeniul producţiei şi distribuţiei de bijuterii, desfăşurate în mai multe firme din UE, am detectat o nişă, care apărea iniţial a fi în zona de promovare on-line, care constă în extinderea prezenţei on-line prin intermediul unui configurator de bijuterii.
Un trend care câștigă tot mai mult teren în țările bogate
Este cunoscut faptul că, atunci când achiziţionaţi o maşină, pentru a-i da o notă personală, există posibilitatea de a alege în funcție de caracteristici diverse, cum ar fi culorile tapiţeriei, culoarea maşinii, tipul genţilor, al oglinzilor sau al altor elemente ale caroseriei etc.
Mai mult chiar decât în cazul unei mașini, și o bijuterie poate fi personalizată, prin culoarea aurului pentru fiecare element al acesteia, tipul pietrelor din componență (zirconiu, diamant, rubin, smarald etc.), tipul de montură a pietrelor, numărul și poziţia pietrelor pe bijuterie, tipul de finisare a suprafeţelor, gravarea şi poziţionarea textelor gravate (opţiune utilizată în special la verighete) etc.
Configurarea bijuteriilor este un trend care câştigă din ce în ce mai mult teren, în special în ţări ca S.U.A., Germania, Austria. Pe piaţă există în acest moment configuratoare, care, însă, prezintă numeroase inconveniente, cel mai mare dintre acestea fiind preţul, care porneşte de la 50.000 euro, iar pentru o implementare completă (din faza de concept până în faza de producţie) necesită o investiție de peste 100.000 euro.
Acesta este şi motivul pentru care aceste configuratoare sunt prezente doar pe website- urile unor firme foarte mari.
Un alt dezanvantaj este interfața acestor configuratoare şi tehnologia folosită.
De exemplu, pentru a configura o verighetă, se foloseşte o interfaţă cu o tentă tehnică, iar schimbările vizuale ale verighetei se obţin cu ajutorul unui software specializat, care suprapune mai multe poze, cum ar fi verigheta de bază, în diferite culori şi finisaje, peste care se suprapun poze ale diamantelor în diferinte configuraţii predefinite.
Pentru a obţine aceste „fotografii trucate” sunt necesare între 40.000-70.000 de poze de foarte bună calitate, care se obţin în studiouri foto profesionale şi care necesită multă prelucrare digitală, implementarea unui astfel de proiect putând dura de la 6 la 9 luni.
O altă problema este transferul produselor configurate în producţie, fiind necesare numeroase proceduri şi schimbări.
Odată detectate aceste probleme, am demarat crearea unui nou tip de configurator, în colaborare cu o echipă de programatori români emigraţi în Canada, specializaţi în jocuri de calculator.
În acest moment, pregătim lansarea celei de-a 4-a versiuni
Am urmărit să contracarăm principalele dezavantaje ale configuratoarelor tradiţionale prin mai multe tools-uri. Am luat decizia de a dezvolta configuratorul în tehnologiile UNITY, WebGl, Python. Acestea ne-au oferit mai multe avantaje: a fost posibilă preluarea de secvenţe din programe specializate pentru industria bijuteriilor tip CAD, mai exact Rhinoceros, Sketch Up şi Matrix. Au rezultat mai multe module, fiecare specializat pe o anumită zonă, mai exact: un modul pentru verighete clasice, un altul care introduce produse pe bază de Mesh-uri 3D preluate din programe CAD, un modul de calcul de preţuri, un modul de transfer al datelor către producţie, un modul care face legătura între configurator şi web-site-ul clienţilor şi asigură funcţionarea acestuia în Cloud şi legarea către diverse aplicaţii de tip analiză date, accesare, urmărirea şi testarea pieţei pentru produsele noi, tools-uri multimedia etc.
Din programele CAD, am preluat secvenţe pe care le-am standardizat, cum ar fi montajul diferitelor tipuri de pietre preţioase (Bezel, Pave şi Channel), acestea oferind o parametrizare a diverselor tipuri de montaj al pietrelor pe bijuterii.
Configuratorul creează o mesha 3D pentru fiecare produs
Am predefinit, de asemenea, 9 categorii de inele clasice, am creat o bază de date în care am introdus diverse tipuri de „tăieri” pentru pietre preţioase şi diferite carataje ale acestora. Am introdus mai multe materiale şi culori corespunzătoare acestora, cum ar fi aur, platină, titan, ceramică albă şi neagră, şi acelaşi lucru l-am realizat şi pentru pietrele preţioase, introducând mai multe culori ale acestora.
Pentru a obţine o reprezentare grafică de calitate, în interfaţa aplicaţiei, am creat un IM (environment) care simulează un studio foto virtual. De fapt, configuratorul creează o mesha 3D pentru fiecare produs, care, în funcţie de opţiunile disponibile, o va îmbrăca în diverse culori, texturi, îi va aplica mai multe sau mai puţine pietre de diferite tipuri şi în diverse configuraţii.
Aceste opţiuni sunt posibile datorită dezvoltării şi sincronizării a mai mult de 100 de algoritmi matematici, obţinându-se un răspuns rapid la orice comandă şi o optimizare a proceselor de calcul generate de aceste comenzi, produsul fiind reprezentat în 3D în timp real, la o rezoluţie full HD sau 4k. Un alt avantaj îl constituie uşurinţa introducerii unor modele noi în configurator.
Acestea pot fi introduse fie prin crearea lor direct în modulul de bijuterii clasice, fie prin importul de meshe 3D din programe CAD, urmat de introducerea opţiunilor disponibile şi a restricţiilor tehnice. Astfel, se pot crea, într-un timp foarte scurt, colecţii de sute sau mii de modele, care pot fi împărţite pe tip de produs, colecţii şi subcolecții.
Un fel de program CAD pentru bijuterii
Utilizând toate aceste tools-uri, am obţinut un fel de program CAD specializat în bijuterii, care, însă, datorită secvenţelor predefinite, algoritmilor optimizați şi a interfeței user-friendly, poate fi folosit de oricine şi poate fi rulat atât pe PC, cât şi pe telefoane inteligente sau tablete, ocupând doar 20 M, faţă de peste 4G ai unui program de proiectare CAD.
Clienţii configuratorului sunt în special producătorii de bijuterii, care, în momentul achiziţionării, pun la dispoziţie produsele/meshele şi opţiunile disponibile pentru acestea. Odată introduse şi parametrizate în configurator, un simplu click pe poza produsului de pe web-site va lansa configuratorul, care, prin intermediul unei interfeţe user-friendly, utilizabilă pe PC/Mac/IOS/Android, va ajuta clientul final să personalizeze produsul în câţiva paşi:

  1. în prima fază – geometria acestuia (mărime, profil),
  2. apoi materialele (aur alb, galben, roz, platină, ceramică, finisaje etc.),
  3. urmând pietrele (tipul acestora, tăietura, caratajul, montura, poziţia acestora pe bijuterie),
  4. şi, în cele din urmă, gravarea (tipul de text, de gravare şi poziţionarea acesteia).

saturn-3d
Instantaneu, este calculat şi afişat preţul bijuteriei, pe baza preţurilor materialelor (aur, platină, diamante etc.), preţ ce poate fi configurat într-o interfaţă specializată şi care poate fi chiar preluat de pe bursă. Clienţii îşi pot crea un cont, îşi pot salva sau modifica proiectul, iar, la finalizare, acesta este salvat într-un format compatibil cu cel utilizat de către producătorul de bijuterii. Totul se desfăşoară în Cloud sau pe serverul clientului.
Colaborăm cu trei facultăți ieșene
De asemenea, configuratorul este un tools excepţional pentru departamentul de marketing şi vânzările online. Am constatat că, prin utilizarea lui, clienţii noştri îşi pot extinde foarte uşor portofoliul de clienţi, distribuitori şi, în afara de aceasta, prin utilizarea configuratorului instalat pe tablete în magazine, procesul de vânzare devine mult mai plăcut şi mai uşor atât pentru clienţi, cât şi pentru personalul de vânzări.
Însă cel mai important este faptul că, deşi oferim numeroase opţiuni pe care configuratoarele anterioare nu le prezintă, preţul acestuia este mult mai mic, constând într-un abonament pentru utilizarea acestuia începând de la 200 euro/lună, adăugându-se cheltuielile de cloud şi de configurare.
Estimăm că, într-un an, vom avea cel puţin 40 de noi clienţi la nivel internaţional. Am început dezvoltarea unor noi tools-uri, mai exact: diversificarea în direcţia altor produse personalizabile, cum ar fi poşetele, încălţămintea şi alte produse de lux; dezvoltarea unei noi interfeţe, în care să fie reprezentat un magazin virtual, pentru a accesa grupele de produse; transformarea în catalog interactiv 3D (care să înlocuiască actualele cataloage pdf ); 3D viewer.
Un element pozitiv este că am reuşit să colaborăm cu Facultatea de Informatică, Facultatea de Automatică şi Calculatoare şi Facultatea de Arte Vizuale şi Design, toate din Iaşi, pentru dezvoltarea noilor tools-uri.
Detalii despre noua versiune a configuratorului vor fi disponibile curând pe jewelrysimulator.com. Bineînţeles, căutăm parteneri şi potenţiali clienţi pentru alte tipuri de produse şi, eventual, alte aplicaţii conexe celor prezentate în acest articol.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare