• Cele mai solicitate cursuri în 2020: baze de date SQL, analiză de business, programare Python și Java
  • Au apărut cereri de cursuri de nișă: inteligență artificială, machine learning, RPA
  • Companiile care au investit cel mai mult în traininguri IT pe durata anului 2020: cele din domeniile IT, banking, asigurări și farma.
  • Bugetele de training ale companiilor variază între 500 – 1.500 de euro/pe an/per angajat 

București, 11 februarie, 2021: Digital Stack, divizia grupului Școlii Informale de IT, destinată segmentului de educație alternativă din sfera B2B, mizează pe o revenire a investițiilor companiilor în pregătirea personalului, în contextul în care la nivelul anului 2020 companiile au folosit doar 20% din sumele pe care și le-au bugetat, concentrându-se strict pe cursurile de IT și digitalizare ce țin de core business-ul lor. 

Digital Stack este o divizie lansată în septembrie anul trecut ca un spin-off din Școala Informală de IT, unul dintre cele mai importante branduri de educație informală în domeniul IT din România, cu peste 7 ani de experiență. 

“Estimăm că bugetele de training ale companiilor de IT vor crește semnificativ față de anul 2020, companiile axându-se pe zone critice pentru business-ul lor, pe aspecte eminamente tehnice, precum cursurile de programare, securitate cibernetică sau cele de administrare Linux, DEVOPS. Mă aștept ca interesul acestora față de trainingurile de soft skills să fie, în continuare, redus pentru că nu sunt <<critice>>”, afirmă Mihai Talpoș, managing partner al Școlii informale de IT.

Obiectivele managementului Digital Stack pentru 2021 vizează o cifră de afaceri în jurul a 180.000 de euro și o creștere a numărului de clienți cu 50 %, în special în rândul companiilor cu peste 100 de angajați. În acest moment, clienții Digital Stack provin, cu precădere, din industrii precum: IT, banking, asigurări, ecommerce și farma.

Divizia Digital Stack se diferențiază de alte soluții de educație alternativă de pe piață prin programe dedicate de learning pentru end-2-end tech skill development și evaluări atente pentru companii, pe tot parcursul cursurillor. 

Apar cereri pentru cursuri de inteligență artificială, machine learning, RPA, cybersecurity

“În 2021, companiile vor pune tot mai mult accentul pe automatizarea și robotizarea proceselor de lucru, în domenii precum producție sau automotive. De asemenea, va crește adopția RPA (robotic process automation – roboți software) în domenii precum bănci, asigurări, leasing, retail și e-commerce. Vom vedea tot mai multe proiecte care implică inteligența artificială și machine learning. Toate aceste schimbări vor necesita creșterea competențelor angajaților și programe speciale de învățare pentru aceștia. O altă tendință importantă este deschiderea oportunităților pentru forța de muncă națională sau globală”,  declară Carmen Ciulacu, managing partner, Digital Stack.

În general, bugetele companiilor pentru cursuri IT sunt între 500-1.500 de euro pe an/per angajat. 

Cele mai solicitate cursuri din cadrul Digital Stack au fost cele de baze de date SQL, analiză de business si programare (Java, Python). 

Dacă pe segmentul de upskilling automatizarea și robotizarea sarcinilor sunt procese la mare căutare, în mod specific, pe partea de reskilling, Digital Stack consideră că firmele vor achiziționa pentru angajații lor cursuri de programare (Java, Javascript, Python, C#) și de dezvoltare a aplicațiilor mobile (Android, IoS, Flutter). 

De la debutul activității, în septembrie anul trecut, divizia Digital Stack a pregătit pentru companiile deservite peste 500 de cursanți. Programele Digital Stack se desfășoară în grupe restrânse și sunt atent adaptate  nevoilor specifice ale companiilor.