Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

 

  • Cea de-a X-a ediție a festivalului va avea în prim plan retrospectiva carierei cinematografice a actorului care le-a dat viață lui Luncan, Mărgelatu sau Harap-Alb
  • Proiecțiile vor avea loc în cinci spații, printre care și în Piața Unirii din Iași
  • Festivalul se bucură și în acest an de sprijinul Irinei Margareta Nistor, în calitatea sa de ambasador cultural

 

 

Iași, 28 mai 2019 – Capitala Moldovei redevine polul cinematografiei românești în perioada 12-16 iunie, când va avea loc festivalul Serile Filmului Românesc (SFR). Evenimentul care redeschide Cinefilia a ajuns la ediția aniversară de 10, pe care i-o dedică maestrului Florin Piersic, un actor de 10. Retrospectiva Florin Piersic reunește pe scena cinematografică ieșeană actori și regizori care au susținut SFR de-a lungul celor nouă ediții anterioare. Pe parcursul celor cinci zile de eveniment, vor fi proiectate șase dintre filmele în care joacă actorul principal al acestei ediții aniversare, Florin Piersic, care, la jumătatea acestei luni, a fost de altfel premiat pentru întreaga activitate la cea de-a 27 ediție a Galei Premiilor Uniter.

 

Festivalul va debuta cu proiecția filmului de suflet al actorului, Parașutiștii (1972), în care Luncan, un comandant de parașutiști aspru și intransigent, își neglijează soția și copilul în favoarea meseriei. Retrospectiva Florin Piersic include și alte firme dragi marelui actor, printre care se numără De-aș fi… Harap-Alb (1965), Haiducii lui Șaptecai (1971), Elixirul tinereții (1975), Pintea (1976), Colierul de turcoaze (1985). Filmele din Retrospectiva Florin Piersic vor fi vizionate pe marele ecran din Piața Unirii din Iași (open air), în perioada 12-16 iunie, începând cu ora 21.00, cu excepția primei seri, Seara de Gală, care se va desfășura începând cu ora 20.30.

 

Irina-Margareta Nistor, Ambasador cinematografic al festivalului încă din anul 2015 susține că Florin Piersic este cel mai carismatic actor român, care în cei peste 60 de ani de carieră cinematografică a reușit să demonstreze că are un talent indiscutabil și nu este doar o prezență spectaculoasă, de altfel, extrem de rară în peisajul colegilor de breaslă.

 

„După reverențele pe care le-am făcut pentru personalități marcante ale cinematografiei românești, precum Mircea Daneliuc, George Mihăiță, Mircea Diaconu, Victor Rebengiuc sau Cristian Mungiu, acum a venit timpul să-i dedicăm ediția unuia dintre cei mai iubiți actori ai tuturor generațiilor – Florin Piersic. Este un actor atât de complex, încât am stat să analizăm fiecare detaliu legat de filme și proiecții. Totodată, este pentru prima dată când vom avea, seară de seară, proiecții open air, în Piața Unirii.

Din 2010, ne place să promovăm filmul românesc din toate timpurile, iar personalitățile care au fost la festival de-a lungul timpului ne confirmă faptul că inițiativa noastră contează, că publicul vrea să vadă film românesc pe marele ecran și că putem merge cu încredere mai departe”, declară Andrei Giurgia, Director Serile Filmului Românesc.

 

Festival SFR aduce premiere românești de top la Iași

 

În cinci spații de proiecție, vor rula cinci dintre cele mai așteptate filme ale momentului: Epava, Parking, Sunset, Faci sau taci, Guvernul copiilor 3D, Maria – inima României, Popeasca și Cap și pajură. Programul complet poate fi accesat pe site-ul festivalului: www.festivalsfr.ro/program.

 

S-au pus în vânzare biletele pentru filmele din cea de-a X-a ediție, care se pot achiziționa de pe www.ateneuiasi.ro, de la Cafeneaua Piața Unirii sau de la Tiki Village.

 

„Va fi un cocktail ideal de noutăți, dintre cele mai diverse, cu nostalgie și un altfel de istorie, originale și speciale, variate, avanpremiere, pentru Iași, Capitala Cinefiliei Românești, pentru a 10-a oară!”, subliniază Irina-Margareta Nistor, Ambasador cinematografic SFR

 

Peste 12.000 de cinefili așteptați la festivalul ce pune Iașiul pe harta cinematografiei

 

În acest an aniversar, vor da curs festivalului 70 de invitați și au fost pregătite peste 30 de evenimente (filme, concerte, dezbateri, scurtmetraje, maraton de reclame, expoziții, cineconcert, concert aniversar, premiere, film in memoriam Stela Popescu ș.a.), la care sunt așteptați peste 12.000 de cinefili. Ediția precedentă a festivalului a atras peste 8.000 de spectatori la cele peste 30 de evenimente dedicate filmului românesc. În cele cinci zile ale ediției de anul trecut, Iașiul a găzduit peste 60 de invitați din cinematografia românească.

 

Festivalul Serile Filmului Românesc este unicul de acest profil din țară, dedicat în exclusivitate filmului românesc. De-a lungul anilor, acesta a reușit să pună capitala Moldovei pe harta cinematografiei românești ca un reper. Astfel, începând cu anul 2017, Iașiul a devenit Țara Filmului Răsare, cu reședința numită Cinefilia. Proiectul este rezultatul pasiunii studenților din Asociația Studenților Jurnaliști din Iași pentru cinematografia românească și este organizat de Asociația ARTIS. Inițiat în 2010 și continuat timp de nouă ani cu retrospective dedicate marilor actori ai cinematografiei românești, precum și invitați și parteneri din lumea filmului, festivalul a ajuns să fie recunoscut la nivel național de instituțiile reprezentative din mediul cultural.