Publicația industriei TECH regionale

Iași, pe harta globală a inteligenței artificiale

Eugen Bușoiu, IAȘI AI community founder and @theCityAI Iași Ambassador

În ultimii ani, inteligența artificială a generat mult entuziasm în rândul companiilor de tehnologie și investitorilor, creând noi oportunități în domenii precum sănătate, transporturi, financiar sau servicii clienți.
Deși există un interes major, conceptul nu este unul nou, inteligența artificială fiind definită pentru prima dată în 1956 de către John McCarthy, pe atunci profesor al colegiului Dartmouth. Considerat părintele inteligenței artificiale, acesta o descria ca știința și ingineria de a construi mașini inteligente.
Anii următori (the golden years, 1956–1974) au dus la dezvoltarea a noi direcții în inteligența artificială precum natural language understanding, micro-worlds sau rețelele neuronale.
După mai multe perioade de stagnare numite și AI winters (1974–1980, 1987–1993), din cauza limitărilor tehnologice și de infrastructură, primul progres major a avut loc în 2006 cu deep learning,o nouă abordare în implementarea algoritmilor de machine learning, care stă la baza tuturor aplicațiilor majore ale inteligenței artificiale. Cu o parte dintre aceste aplicații interacționăm zilnic, folosind în prezent recunoașterea facială pentru a debloca telefonul sau tehnici de procesare limbaj natural pentru a interacționa cu asistenți personali precum Siri sau Google Assistant în îndeplinirea diferitelor sarcini.
La nivel global, majoritatea companiilor tech și-au schimbat strategiile de business, orientându-se tot mai mult pe adoptarea și dezvoltarea de tehnologii AI, în timp ce startup-urile ce își propun să utilizeze inteligența artificială pot aplica la incubatoare orientate spre aceste tehnologii.

Ce se întâmplă pe plan local?

Datorită impactului pe care-l are inteligența artificială asupra vieții și a zonei de business, ideea creării unei comunități locale în jurul acestor tehnologii a venit natural. Astfel, pe 14 iunie 2017 a luat naștere IAȘI AI, o comunitate pentru toți pasionații de inteligență artificială, care numără în prezent peste 450 de membri, devenind cea mai activă comunitate tehnică din Iași.
Rețele neurale convoluționale, deep learning sau strategii de optimizare a hyperparametrilor sunt doar câteva dintre subiectele prezentate în cadrul întâlnirilor comunității IAȘI AI, unde participanții au putut afla informații noi și cunoaște oameni ce lucrează în domeniu, creând totodată un context favorabil promovării de idei și inițiative locale pe inteligență artificială.

Comunitate locală în context global

Începând cu luna noiembrie 2017, IAȘI AI s-a alăturat inițiativei CITY.AI, o comunitate globală ce unește alte peste 50 de orașe de pe 6 continente unde sunt organizate întâlniri similare, oferind o deschidere la speakeri și know-how global concentrat pe AI.

Planuri pentru 2018

Pentru comunitate, anul 2017 a însemnat depășirea milestone-ului de 400 de membri, organizarea a 7 meetupuri cu speakeri locali, implicarea pe track-ul de AI la CodeCamp, ediția din octombrie 2017 și asocierea cu City.AI.
În 2018, pe lângă meetup-urile recurente, vom iniția și o serie de workshop-uri, continuând să ne focusăm pe partea de învățare și aprofundare a tehnologiilor AI. În paralel, ne vom îndrepta către mediul academic și cel de business, dar și spre o colaborare cu celelalte comunități City.AI, în special cu cele regionale din București și Cluj.
Dacă ești pasionat de Inteligența Artificială și vrei să afli mai multe, click aici.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.