Publicația industriei TECH regionale

MOLDOVA IT PARK: Un parc tehnologic virtual, unic în lume, deschis la Chișinău

Lansarea parcului a fost însoțită și de o revoluție fiscală pentru firmele de IT – impozit unic pe venit de 7 %

Mihaela Ursu, corespondent PIN magazine Chișinău

La un an de la adoptarea legii privind crearea parcurilor IT, 15 companii din domeniu au venit la sfârșitul lui 2017 cu o cerere adresată Ministerului Economiei și Infrastructurii privind înființarea primului Park IT „Moldova IT Park”.
În aproximativ o lună, guvernul de la Chișinău aprobă documentul și acceptă ca, de la 1 ianuarie 2018, Parcul virtual să își înceapă activitatea.
Scopul creării parcului tehnologic online: asigurarea unei platforme comune care să valorifice pe deplin potențialul companiilor IT.

Moldova IT Park, un studiu de caz pentru investitori?

Moldova IT Park nu este un loc fizic, cu birouri și spatii de lucru, așa cum se obișnuiește, ci un spațiu virtual, o platformă online, la care rezidenții se pot conecta din orice colț al lumii, folosind un user și o parolă.
156 de agenți economici au devenit deja rezidenți cu acte în regulă. Vorbim inclusiv de companii mari, precum: „AlfaSoft”, „QSystems”, „Ritlabs”, „Code Factory”, „Endava”, „StarLab”, „Pentalog”. Iar în așteptarea aprobării cererii sunt încă 30 de afaceri. Sunt mulți doritori pentru că și facilități ar fi multe, spune administratorul Parcului, Serghei Voitovschi.
Mai exact, rezidenții beneficiază de un impozit unic, de 7 la sută din venitul din vânzări.
Impozitul unic include: impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, impozitul pe venit din salariu, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajați și angajatori, primele de asigurare obligatorie de asistență medicală, taxele locale, impozitul pe bunurile imobiliare și taxa pentru folosirea drumului.
Totodată, ei vor fi scutiți de taxele vamale și TVA la importul computerelor și al tuturor echipamentelor necesare.
În plus, salariații rezidenților parcului vor beneficia de toate tipurile de prestații prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat, conform legislației în vigoare: pensii, indemnizații pentru incapacitatea temporară de muncă, indemnizații de maternitate și paternitate și alte servicii.
Responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ne-au explicat cum va arăta asta:
„Venitul lunar asigurat al salariaților va constitui 60 la sută din cuantumul salariului mediu pe economie prognozat pentru anul respectiv.
Deci, dacă salariul mediu este 5600 lei moldovenești (aproximativ 1400 lei), atunci 5600×60/100 va fi 3360. Aceasta cifră este baza de calcul a prestațiilor de asigurare socială.”
Serghei Voitovschi:Deschiderea primului parc IT din Republica Moldova înseamnă, de fapt, o premieră mondială absolută în domeniul businessului din acest sector.
Un asemenea model antreprenorial nu există, deocamdată, nicăieri în lume. Rezidenții vor simți beneficiile imediat după aderare, când vor fi în drept să plătească impozitul unic de 7 la sută din venitul din vânzări.
Angajatorul va achita mai puține taxe, res­pectiv va avea economii pe care le va putea investi în dezvoltarea companiei, în mărirea salariilor, în angajarea cadrelor mai calificate.”
Pe lângă aceste avantaje, platforma virtuală va putea furniza mecanisme de consultanță și sprijin. Prin intermediul ei vor fi stabilite parteneriate internaționale pentru transferul de cunoștințe și tehnologii în domeniul IT, inclusiv prin implicarea profesioniștilor IT străini.
Și rezidenții vor putea interacționa între ei, pentru a face schimb de experiență și de informații. Cel mai probabil activitatea companiilor IT va putea fi analizată de pe platformă și de către investitori.
Directorul companiei „Ritlabs”, Maxim Masiutin, a declarat pentru PIN Magazine, că parcul IT oferă condiții atractive, în primul rând, pentru angajați, care vor primi salariul integral, indicat în contractul individual de muncă, fără careva impozitări. Salariile specialiștilor săi încep de la 40.000 lei moldovenești – aproximativ 1.900 de euro.
„Aplicarea impozitului unic de 7 la sută pe venit ușurează oarecum contactul cu organele fiscale. Dacă până acum impozitul pe venit se stabilea doar după deducerea cheltuielilor, acum impozitarea se va face doar în privința veniturilor. Ne simplifică mult existența. Până acum trebuia să întocmim lunar zeci de acte și rapoarte. De exemplu, am făcut publicitate și PR în Germania și trebuia să confirm fiecare bănuț. Acum, statul ne cere să prezentăm doar veniturile,” a menționat Maxim Masiutin, director Ritlabs.
Proaspăt rezident al „Moldova IT Park” este și Alexandru Bejan. Tânărul și-a deschis o companie de consultanță în domeniul IT după ce a revenit la Chișinău din Belgia. E singurul angajat al firmei, dar acum că va avea parte de facilități se gândește să se extindă.
„Ideea e că cu acest impozit special poți atrage și investitori. Plus că, atunci când ai de achitat 7 la sută din vânzări, există un stimulent să înregistrezi compania, să ai vânzări legale și să eviți salariile în plic, ceea ce rezolvă o serie de probleme sistemice.”
În Republica Moldova, o firma plătește următoarele impozite:

  • Fondul Social 23%
  • Asigurare medicală Angajator 4.5%
  • Asigurare medicală Angajat 4.5%
  • Fondul de Pensii 6%
  • Impozit pe venitul angajatului: 18 %

Și administratorul firmei IDomus, Olga Oncea, are așteptări mari după ce a devenit rezident „Moldova IT Park”. Potrivit calculelor efectuate de specialiști, compania ar urma să reducă cheltuielile de patru ori.
„Sperăm să plătim mai puține impozite. Povara fiscală este o problemă, în special pentru companiile mai mici sau pentru cele care sunt la început de cale. Vom beneficia și de servicii de consultanță ca să îmbunătățim produsele”, afirmă Olga Oncea.
Și directorul firmei „Qsystems” a devenit rezident. Aydov Andriy spune că în cei 16 ani de când creează softuri pentru sectorul bancar național și internațional statul nu a manifestat o asemenea deschidere.
„Este cel mai important pas făcut de stat până acum. Este o confirmare că prioritățile enunțate nu sunt vorbe goale.
Acum putem spune că avem avantaje în fața concurenților din alte țări. Suntem o companie mare, avem contracte cu multe bănci, inclusiv cu cele mai mari firme de transfer a banilor din SUA.
Gestionăm activitatea transparent, așa că avem de completat foarte multe documente. Birocrația ne dădea mari bătăi de cap.
Specialiștii IT au cele mai mari salarii din domeniu, respectiv și impozitele erau mari. Din acest motiv, mulți tineri au și plecat în țări cu facilități fiscale, ei doar pot face IT de oriunde.
Sper că noua lege îi va aduce înapoi. Voi simți schimbările la sfârșit de lună, când voi plăti salariile angajaților, care vor fi cu 20 la sută mai mari”, menționează directorul „Qsystems”.
Orice companie din domeniu poate deveni rezident al parcului IT, indiferent dacă este din țară sau de peste hotare. Trebuie doar să își desfășoare activitatea în următoarele direcții: realizarea soft-ului la comandă, editarea jocurilor de calculator, editarea altor produse software, prelucrarea datelor, consultanță în tehnologia informației, activități de management al mijloacelor de calcul, alte activități de servicii privind tehnologia informației.
Un alt avantaj al parcului IT este faptul că acesta rămâne o entitate virtuală. El nu necesită investiții în infrastructură și cheltuieli adiționale.

Moldova IT Park a fost fondat pentru un termen de 10 ani

Parcul va funcționa din cotizațiile rezidenților, stabilite în funcție de cifra lor de afaceri. Se vorbește că fiecare agent economic trebuie să aibă un venit anual de nu mai puțin de 700 de mi­lioane de lei.
Pentru primul an a fost estimată o cotizație în valoare de 22 de euro pentru fiecare angajat, iar până la sfârșitul celor 10 ani ar urma să fie redusă până la 8 euro.
Rezidenții parcurilor încheie cu administrația contracte pe o perioadă de cel puțin patru ani, însă aceștia nu poartă răspundere pentru obligațiile Administrației.
„Există cerere în sectorul tehnologiilor informaționale, iar noi trebuie să venim cu oferta, să facem tot posibilul pentru ca acest domeniu să devină unul competitiv, pentru a facilita, în primul rând, accesul la investiții”, a afirmat noul ministru al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.
În Republica Moldova, parcurile IT pot fi create la solicitarea persoanelor juridice sau fizice, companiile cărora nu au fost în proces de insolvabilitate, lichidare, restructurare sau suspendare. Iar desființarea parcurilor se face doar în baza hotărârilor de guvern, la pro­punerea Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre industria de IT & Outsourcing din România și Republica Moldova, click aici. 
 

Distribuie și tu:

Piața muncii dă semne optimiste în 2024: angajările continuă

Noul an aduce vești bune pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă. Angajatorii au început deja procesul de recrutare și urmăresc să găsească, într-un timp cât mai scurt, candidați potriviți. Ca de fiecare dată, Târgul de Cariere susține piața muncii și aduce împreună, și în această primăvară, candidații și angajatorii.

CEE Startup Landscape: Why Moldova Should Be on Your Watch List

Quietly emerging as a hub for startups and investors, Moldova, a small Eastern European nation, with a population of 2.45 million and a GDP of $45.02 billion, is increasingly gaining traction in the tech startup ecosystem. Having gained independence from the Soviet Union in 1991, Moldova embarked on a mission to rebuild and prosper.

RECOMANDATE

Articole similare