Publicația industriei TECH regionale

Outsystems – transformarea viitorului, nu doar dezvoltare accelerată de aplicații

Până în 2021, cererea pentru dezvoltarea de aplicații va crește de cel puțin cinci ori față de capacitatea industriei IT de a livra.
Tot mai multe companii caută soluții alternative
Industria IT a fost dintotdeauna cea mai dinamică piață, în care schimbarea a devenit o constantă. Acest fenomen este cu atât mai vizibil în prezent cu cât tot mai multe companii raportează o creștere a funcționalităților care sunt în așteptare pentru a fi dezvoltate și integrate în produsele lor.
Numeroase companii întâmpină dificultăți în a dezvolta toate aplicațiile pe care și le-ar dori cu viteza impusă de piață. Gartner anticipează că până în 2021 cererea pentru dezvoltarea de aplicații va crește de cel puțin cinci ori față de capacitatea industriei IT de a livra.
Pe măsură ce capacitatea de dezvoltare a aplicațiilor continuă să fie depășită de cerere, iar backlog-urile cresc și ele, tot mai multe companii caută soluții alternative.
Totodată, pe parcurs ce tehnologia evoluează, devine tot mai dificilă distincția clară între dezvoltarea de aplicații native pentru mobil și cele web responsive.
Un mod de a simplifica procesul de dezvoltare accelerată a aplicațiilor
Pentru a complica și mai mult lucrurile, companiile sunt tot mai centrate pe client, ceea ce duce la o creștere a cererii pentru aplicații în cloud care să ofere utilizatorului libertatea de a le accesa oriunde oricând.
Ca urmare, un număr în creștere de companii preferă soluțiile de tip platforme RAD (rapid application development).
În acest context, OutSystems, recunoscut ca lider al pieții de programare low-code de Forrester și de Institutul de Cercetare Gartner, transformă modul în care sunt create aplicațiile de la dezvoltarea, la integrarea și lansarea lor.
OutSystems nu este doar un instrument pentru dezvoltarea accelerată de aplicații, ci și un mod de a simplifica întregul proces mulțumită funcționalităților eficiente și a extensiilor ușor de utilizat. Astfel crește productivitatea procesului, iar programatorii interacționează mult mai îndeaproape cu business-ul.
De ce platforma OutSystems?
Unul din motivele principale pentru care platforma OutSystems a cunoscut un succes deosebit este acela că se adresează unor categorii variate de programatori cu abilități de niveluri diferite.

  • Poate fi folosită la fel de eficient și de programatori începători (cu experiență restrânsă, dar care pot deveni foarte ușor productivi datorită programării bazate pe model, a metodei vizuale WYSIWYG („what you see is what you get”) și a funcționalităților foarte variate pentru integrare și bază de date), de programatori semi-profesioniști (care nu au absolvit o facultate de profil, dar au experiență anterioară în crearea de website-uri sau aplicații web prin limbaje de programare de generație 4 (4GLs) – în aceste grupuri se regăsesc, de regulă, rolurile de Analiști de system, Ingineri de system sau suport al infrastructurii), dar și de programatori profesioniști (care își pot folosi experiența în programare și de DevOps pentru a customiza obiectele din aplicația OutSystems sau pentru a optimiza arhitectura aplicației proiectate).
  • Programatorii profesioniști pot ajunge să utilizeze eficient platforma OutSystems chiar și după numai două săptămâni de training și pregătire.
  • Pentru că facilitează înțelegerea procesului de business ce trebuie implementat și construit, OutSystems ajută programatorii să se concentreze pe a oferi soluțiile adaptate nevoilor clientului.
  • Programatorii își pot pune în practică ideile inovatoare, având libertatea să creeze propriul mod în care vor dezvolta aplicațiile.
  • Această platformă low-code aduce la un loc toate componentele necesare pentru a crea și lansa o aplicație web sau pentru mobil.
  • Programatorii pot crea modele de date, pot integra resurse externe (via API), pot scrie logica de business și crea interfața grafică cu utilizatorii într-o manieră vizuală.
  • O dată aplicația construită, platforma se ocupă de întregul său ciclu de viață prin testare, producție și mentenanță continuă reducând, astfel, obișnuita bătaie de cap cauzata de deploy-ul aplicației.
  • Aplicațiile pot fi dezvoltate local sau într-un cloud privat ori public (AWS or Azure). Aceste instrumente și funcționalități incorporate reprezintă soluția pentru nevoia de viteză în ceea ce privește livrarea aplicațiilor către clienți.

Ca lider al platformelor low-code, OutSystems s-a dezvoltat și maturizat în timp ajungând, în prezent, la versiunea 10.
Mai mult, față de instrumentele RAD de primă generație ale anilor ’90, vine cu o diferență notabilă: platformele low-code de astăzi funcționează în contextul actual al distribuirii sistemelor de calcul la nivel de companie.
De exemplu, integrarea la nivel de companie are de-a face, mai degrabă, cu platformele low-code decât cu add-on-urile, așa cum este cazul alternativelor no-code.
Una din capacitățile esențiale ale platformei OutSystems este posibilitatea de a face abstracție de dispozitivul utilizatorului: programatorii dezvoltă aplicația o singură dată, aceasta fiind lansată automat pentru diferite medii: desktop sau mobil.
Low-code nu înseamnă no-code
Trebuie menționat că, așa cum o sugerează și numele, platformele low-code presupun și un anumit grad de programare manuală.
Scopul este să ofere programatorului posibilitatea de a avea un anumit grad de control al aplicației atunci când este necesar, pe care doar această metodă îl oferă.
Toate celelalte sarcini ce fac obiectul activității de zi cu zi a unui programator sunt preluate de platformă. Aceasta face, practic, „munca brută”, iar programatorului îi rămâne doar să interacționeze cu o interfață explicativă.
Toate acestea formează un set unic de funcționalități și instrumente care cresc productivitatea specialiștilor ce folosesc platforma OutSystems, cu care aplicațiile web sau de mobil pot fi concepute și create de trei ori mai repede.
Acest lucru conduce la o expunere către de trei ori mai mare față de business și la o interacțiune mult mai ridicată cu utilizatorul final. Astfel, procesele de business ce stau la baza activității clienților sunt și mai bine înțelese.
Acesta este motivul pentru care un programator OutSystems nu este doar un specialist ce dezvoltă o aplicație pe baza specificațiilor utilizatorului.
El devine un consultant ce interacționează direct cu business-ul și care îl ajută pe client să regândească și să îmbunătățească procesul de business folosind aplicații și prototipuri dezvoltate prin metoda RAD.
Platforme precum OutSystems aduc schimbări importante în domeniu și modelează viitorul dezvoltării de aplicații. O recunosc tot mai multe companii care devin conștiente de avantajele acestui trend, folosind platforme de tip RAD ca soluții strategice de dezvoltare.
 

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

George_SmartEU

BCR extinde serviciile pentru antreprenori din George și lansează George SmartEU, o funcționalitate care facilitează accesul la informații despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale

București, 18 aprilie 2024. Banca Comercială Română anunță o nouă extindere a ecosistemului digital George prin lansarea George SmartEU, funcționalitate care facilitează accesul antreprenorilor la informații complete despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale.

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.