Publicația industriei TECH regionale

Tehnologiile CAD/CAM și 3D revoluționează cabinetele medicale

Scannere performante, software dedicat domeniului dentar, precum și materiale biocompatibile pentru frezare și imprimare 3D îți fac zâmbet de vedetă –  Dan Drăghici, fondator Drăghici Dental și Junior&Family Dental Center

Cine este Dan Drăghici

Dan Drăghici este antreprenor în domeniul medicinei și tehnicii dentare. În urmă cu aproape 12 ani a fondat laboratorul Drăghici Dental, a cărui echipă numără în prezent 70 de angajați și deservește aproximativ 400 de medici din 10 județe ale țării și București.
Este, de asemenea, proprietarul lanțului de clinici dentare „Junior&Family„, în plină expansiune. În 2018 a inițiat evenimentul anual „Dental Future„, care la prima ediție a reunit speakeri din 8 țări și peste 200 de participanți.
Safra Dental Club este un alt business al lui Dan Drăghici, axat pe importul și distribuția de implanturi dentare, tehnologii din domeniul tehnicii dentare, precum și cursuri de specialitate.
Crede cu tărie în mediul antreprenorial românesc și în nevoia de a crea plusvaloare într-o piață dinamică în care business-urile locale stabilesc trenduri și standarde înalte de calitate.
 
Domeniul tehnicii dentare, foarte puțin cunoscut unui public larg în România, inclusiv pacienților care beneficiază de pe urma lucrărilor produse în laborator, se află într-unul dintre cele mai provocatoare momente din istoria sa.
Pe de o parte, continuăm să ne bazăm pe cunoștințele și îndemânarea tehnicienilor dentari, iar pe de alta dezvoltarea rapidă a tehnologiilor CAD/CAM și 3D schimbă înfățișarea laboratorului și aduce forță de muncă specializată în software și hardware care, până de curând, nu și-ar fi găsit locul aici.
Tehnologiile CAD/CAM și 3D nu reprezintă chiar o noutate, însă pătrunderea lor în domeniul dentar pe scară largă s-a produs în ritm accelerat abia în ultimul deceniu, iar progresele înregistrate în anii din urmă deja încep să schimbe fundamental dinamica industriei.
Vorbim în primul rând despre scannere revoluționare, software dedicat domeniului dentar, precum și materiale biocompatibile pentru frezare și imprimare 3D.
Toate acestea au în centru pacientul și dezvoltarea capacității de a oferi lucrări protetice cât mai aproape de aspectul dinților naturali.
Tehnologia rezolvă câteva provocări majore din punctul de vedere al laboratorului de tehnică dentară:

  • rapiditatea în execuție (realizarea manuală a lucrărilor dentare de mare dificultate presupune foarte mult timp, migală și depinde de experiența și spiritul artistic al tehnicianului)
  • controlul calității (deci predictibilitate și pacienți mai mulțumiți),
  • capacitatea de a construi un plan de afaceri sustenabil, de a duce la o altă scară business-urile noastre.

Ca în orice afacere, introducerea pe scară largă a tehnologiei depinde în mod direct de costuri.
Un singur exemplu: primele coroane dentare au fost produse prin tehnologia CAD/CAM în 1971, iar o restaurare dentară completă a fost realizată în 1984. Restul „poveștii„, până în zilele noastre, ține de costurile implicate, de performanța componentelor software și hardware, precum și de forța de muncă disponibilă (specialiști din diverse arii de activitate dispuși să învețe să lucreze cu tehnologiile CAD/CAM și, mai recent, 3D adaptate domeniului dentar).
În mod tradițional, procesul este unul de durată: medicul preia amprenta dentară pacientului, o transmite laboratorului dentar, în cadrul unei noi vizite la cabinet, „se probează„ lucrarea realizată, după care stomatologul poate solicita alte modificări, lucrarea revine în cabinet și se fixează definitiv.
Vorbim, așadar, de săptămâni întregi de colaborare între pacient, medic și laboratorul de tehnică dentară pentru a obține cel mai bun rezultat.
Prin frezarea CAD/CAM sau imprimarea 3D, timpul de execuție și marja de eroare sunt reduse foarte mult, iar tehnologiile încep să pătrundă direct și în cabinetele stomatologice, unde au început să funcționeze în back office mini-laboratoare de tehnică dentară.
În acest moment, după mai bine de 11 ani de activitate, echipa Drăghici Dental numără circa 60 de tehnicieni dentari care lucrează în colaborare cu aproximativ 400 de medici stomatologi din 10 județe ale țării și București, oferind toate tipurile de lucrări dentare și folosind toate tehnologiile existente pe piață.
Spre deosebire de majoritatea laboratoarelor din România, pentru a putea livra într-un timp cât mai scurt lucrările solicitate de medici și a oferi calitatea așteptată de pacienții acestora, am organizat activitatea noastră pe principiul „benzii Ford„, etapizând activitatea de lucru.
Departamentele create în cadrul laboratorului comunică foarte bine între ele, iar lucrarea dentară finală este rodul muncii a cel puțin 15 persoane, nu a uneia singure, cum se întâmplă în laboratoarele mai mici.
Tipul de lucrare, tehnologia folosită, materialele alese sunt stabilite în mod direct de medicul stomatolog (pe baza solicitărilor pacientului, beneficiarul final) în strânsă colaborare cu coordonatorii noștri de la laborator, în funcție de cerințele de ordin funcțional, estetic și, desigur, de preț.
În ultimii ani, prin extinderea lanțului de clinici proprii, Junior&Family Dental Center și a activității Safra Dental (importator și distribuitor de implanturi dentare și soluții pentru tehnica dentară), a conferințelor internaționale Dental Future am început să ne consolidăm activitatea ca grup de firme prin care să oferim soluții complete pentru pacienți și medicii stomatologi. Aflați constant sub presiunea timpului, sprijinim atât comunitatea medicală, cât și beneficiarii finali prin soluții complete, iar prin inițierea „Junior&Family Partner“ ne vom implica în mod direct în sprijinirea cabinetelor medicale inclusiv din punctul de vedere al marketingului și managementului.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

George_SmartEU

BCR extinde serviciile pentru antreprenori din George și lansează George SmartEU, o funcționalitate care facilitează accesul la informații despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale

București, 18 aprilie 2024. Banca Comercială Română anunță o nouă extindere a ecosistemului digital George prin lansarea George SmartEU, funcționalitate care facilitează accesul antreprenorilor la informații complete despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale.

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.