Publicația industriei TECH regionale

UtilDeco – afacerea socială care transformă dizabilitatea în abilitate!

La Iași funcționează cea mai mare unitate protejată autorizată din România – UtilDeco, o afacere socială care a fost recunoscută ca model de bune practici de către Comisia Europeană și care a obținut în 2016 premiul EY Social Entrepreneur of the Year.
UtilDeco este întreprindere socială de inserție înființată de către “Fundaţia ”Alături de Voi” România (ADV), în anul 2008, ca soluție de angajare pentru tinerii cu dizabilități, a celor care vin din sistemul de protecție al copilului sau din familii cu probleme.
UtilDeco – model de reziliență economică, care rezolvă probleme sociale acolo unde statul nu are resurse să o facă!
Încă din 2002, Fundația ADV derula programe de integrare pe piața muncii a tinerilor seropozitivi HIV, care includeau servicii de terapie vocațională, cursuri de formare profesională și servicii de orientare în carieră. În 2008, la finalizarea programelor, când că tinerii erau pregătiți să intre pe piața muncii, nimeni nu dorea să-i angajeze. Atunci fundația a hotărât să creeze locuri de muncă în interiorul propriei organizații și așa a apărut brandul UtilDeco.
UtilDeco este o afacere socială, organizată ca întreprindere socială de inserție și unitate protejată, care se axează preponderent pe segmentul B2B. 
Este o afacere care a demonstrat că unitățile protejate pot crea soluții în perioade dificile. UtilDeco s-a dezvoltat și a prosperat în perioada crizei economice din 2008. A creat peste 100 de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități și a calificat sute de tineri în atelierele protejate din Iași, Constanța și Tg Mureș. În urma OUG 60/2017, majoritatea unităților protejate și-au încheiat activitatea. Peste 4.000 de locuri de muncă s-au pierdut, din care jumătate erau ocupate de persoanele cu dizabilități. Doar în 2018, un număr de 11.082 de persoane cu dizabilități s-au înregistrat la Casele de Pensii din țară și s-au pensionat pe caz de boală din lipsa locurilor de muncă adaptate. În 2019, doar 4 unități protejate din 740 au rămas active și erau autorizate în continuare.
Angela Achiței, președintele ADV România și fondatorul UtilDeco, alături de alți reprezentanți din sector, au cercetat și au propus un nou proiect de lege, care a fost aprobat în parlament la fix 3 ani după dezastrul generat de OUG 60/2017. Este vorba de Legea 193/2020 care actualizează Legea 448/2006 și permite companiilor, instituțiilor publice cu peste 50 de angajați să efectueze achiziții în cuantumul a 50% din taxa pe dizabilitate datorată lunar la bugetul de stat.
Facilitățile fiscale de care beneficiază clienții unităților protejate trebuie să fie aplicate corect!
Acum este important ca unitățile protejate și clienții acestor entități să fie corecți în utilizarea facilității create prin Legea 193/2020 și să o folosească în spiritul în care a fost creată – cea de incluziune socială și profesională a persoanelor cu dizabilități. Legea s-a schimbat și conform noilor proceduri se pot autoriza doar unitățile protejate în care persoanele cu dizabilități angajate reprezintă cel puțin 30% din numărul total al salariaților și cumulează minim 50% normă din total norme angajați, iar produsele și serviciile comercializate sunt realizate prin propria activitate a persoanelor cu dizabilități. 
Astăzi, UtilDeco este în plină campanie de angajare și expansiune. Doar în lunile octombrie și noiembrie 2020 au fost create 8 noi locuri de muncă, dintre care 4 sunt pentru persoane cu dizabilități. Este vorba de tineri cu deficiențe locomotorii care nu am mai lucrat niciodată, tineri seropozitivi HIV sau tineri care au crescut în centre de plasament. Toate locurile de muncă sunt cu normă întreagă și implică activități de birou, precum și în atelierul de confecții echipamente sau la depozitul de arhivare. Dincolo de poveștile dureroase, aceste persoane dovedesc că deficiența nu este o barieră în calea performanței profesionale și a unei vieți împlinite. Aceste persoane au fost selectate nu pentru că aveau o deficiență, ci pentru că aveau calitățile necesare pentru a face parte dintr-o echipă care dezvoltă produse și servicii competitive pe piață.
UtilDeco creează valoare pentru companii și pentru comunitate!
UtilDeco reușește să contribuie la incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și susține  proiectele sociale ale “Fundației Alături de Voi” România prin conceptul de one stop-shop pentru afaceri. Prin îmbinarea instrumentelelor din business-ul clasic, a infrastructurii moderne de producție și servicii cu experiența de lucru cu persoane din grupuri vulnerabile, UtilDeco a dezvoltat un portofoliul performant de produse și servicii, oferind standarde de calitate înalte precum și capacități de producție adaptate nevoilor marilor companii.
Din 2008, peste 350 de companii din toate industriile, instituții publice din întreaga țară au ales serviciile și produsele UtilDeco!

  • UtilDeco este singura unitate protejată din țară care produce echipamente de lucru din textile, pe care le și personalizează.
  • Serviciul de arhivare și depozitare a documentelor oferit de UtilDeco este cel mai performant serviciu de acest fel din Regiunea Moldova.

Prin achizițiile de la o unitate protejată companiile își pot reduce costurile și în același timp pot multiplica binele în comunitate prin impactul social pe care îl creează achizițiile responsabile.
Concret, o firmă care are 100 de angajați și nu angajează minim 4 persoane cu dizabilități, are obligații lunare de plată la bugetul de stat a sumei de 8.920 lei. Din această sumă, se poate utiliza 50% pentru achiziții de bunuri și servicii de la unități protejate, adică un buget lunar de 4.460 lei.
Unitatea protejată UtilDeco poate furniza următoarele tipuri de produse și servicii: echipamente de protecție și uniforme de lucru, ambalaje din hârtie și materiale biodegradabile, producție publicitară, servicii de design grafic, marketing și promovare, organizare de evenimente, servicii de recrutare, servicii SSM și SU.
Fiecare achiziție de la UtilDeco sprijină menținerea și crearea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități. Profitul obținut din activitatea economică sprijină funcționarea Centrului de zi pentru tinerii din medii vulnerabile sau în situații de excluziune și JobDirect – Agenția de plasare la locul de muncă și asistență a persoanelor cu dizabilități.
UtilDeco se dezvoltă datorită unui leadership vizionar!
Angela Achiței, fondatorul întreprinderii sociale UtilDeco și Președinte al Fundației ADV România, își propune să creeze sinergii în regiune și să dezvolte un sector aflat în creștere în toată lumea – economia socială.
UtilDeco urmează să devină parte a unui ecosistem de întreprinderi sociale și să asigure modele de bune practici pentru întreprinderile sociale care vor fi înființate prin programele derulate de fundație. În prezent, Angela asigură managementul unui program în calitate de administrator de grant, prin care au fost înființate 42 de întreprinderi sociale în România, care vor beneficia de o finanțare europeană de 4,2 milioane de euro. 
Urmează înființarea unui observator național în domeniul economiei sociale și o hartă interactivă a întreprinderilor sociale, de unde se vor putea colecta, periodic, date cu privire la impactul social și economic. În paralel, Fundația ADV România a primit finanțare direct de la Comisia Europeană, prin care va replica în Republica Moldova și Ucraina, programul ”Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” din România. 
”Prin economie socială putem ajuta mult mai multe persoane din grupuri vulnerabile decât o putem face doar prin servicii de asistență socială”, explică ea.
”Economia socială și principiile după care se ghidează ar trebui să fie noul trend în lume de a face afaceri sustenabile, durabile și prietenoase cu omul” – Angela Achiței, antreprenor social și președinte ADV România.

Distribuie și tu:

START Nominalizări PIN AWARDS 2024!

Industria regională de TECH se pregătește să celebreze o nouă serie de recunoașteri prin Gala PIN AWARDS 2024, care va avea loc joi, 23 mai

RECOMANDATE

Articole similare

George_SmartEU

BCR extinde serviciile pentru antreprenori din George și lansează George SmartEU, o funcționalitate care facilitează accesul la informații despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale

București, 18 aprilie 2024. Banca Comercială Română anunță o nouă extindere a ecosistemului digital George prin lansarea George SmartEU, funcționalitate care facilitează accesul antreprenorilor la informații complete despre programele de finanțare din fonduri europene sau naționale.

FORVIA - Hella - TUIASI

FORVIA HELLA România modernizează un laborator de studiu pentru studenți în Iași 

Furnizorul automotive internațional FORVIA HELLA continuă să sprijine educația în universitățile partenere din România, în orașele în care își desfășoară activitatea. La mai bine de un an de la inaugurarea centrului tehnic de la Iași, compania a finalizat un laborator, spațiu de studiu pentru studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” Iași.

PIN magazine - IT și Pisica lui Schrodinger

Industria IT și pisica lui Schrödinger

În 2024, dacă întrebi 100 de manageri IT cum va arăta piața și tendințele din industrie, vei primi tot atâtea răspunsuri paradoxale precum „pisica lui Schrödinger” – unii vor spune că piața dă semne de revenire, alții vor spune că se fac încă disponibilizări și că există presiuni din partea clienților privitoare la proiectele în derulare. Cu alte cuvinte, din perspectiva unora, în 2024 industria IT își va reveni, ne vom întoarce la birou (mai mult sau mai puțin forțați) încurajați de faptul că se reiau angajările și se deschid proiecte noi.